(Bron: RTV Drenthe)
Als je echt geen geld meer hebt, waar kun je dan nog terecht? In Beilen kan dat vanaf vandaag aan de Weverstraat. Kledingbank Beilen, Humanitas en Voedselbank Hart van Drenthe zitten daar in een nieuw onderkomen, genaamd het Weefgebouw. Het is een groot pand want de vraag is enorm, stellen betrokkenen.
“Het is op dit moment stabiel”, vertelt Wim Oosting van de voedselbank. “Maar we verwachten veel meer mensen. Wat mij zelf de meeste zorgen baart, is de verborgen armoede. Het kan je buurman of buurvrouw zijn. Echt waar.”
Vorig pand wordt gesloopt
Het vorige onderkomen van de voedsel- en kledingbank in Beilen voldeed niet meer. Volgens Oosting werkten de 160 vrijwilligers in thermokleding in de kou. Ook veroorzaakte lekkage een muffe lucht in de kleding. En dat terwijl binnengebrachte spullen zorgvuldig worden uitgezocht door vrijwilligers. “Het was te triest voor woorden. Het oude pand wordt nu gesloopt, dat zegt ook wel iets”, vertelt Oosting.
In het Weefgebouw zitten de Voedselbank, Kledingbank en Humanitas nu samen.
De gemeente Midden-Drenthe wilde garant staan voor de huur en de energiekosten aan de Weverstraat. “Dat betekent dat we de rest van onze donaties ook echt kunnen besteden aan het kopen van voedsel”, legt Oosting uit. Dat is nodig, want door de zogeheten koopjesbakken bij de supermarken om verspilling tegen te gaan, mist de voedselbank etenswaren. “Er staat hier in de stellingen veel, maar het is niet voldoende. We moeten bijkopen.”
Hulp
In het Weefgebouw kunnen mensen nu terecht met verschillende hulpvragen. Naast de voedsel- en kledingbank kunnen mensen aankloppen bij Humanitas voor taalles en hulp bij geldvragen. “Mensen die de enveloppen niet meer durven open te maken helpen wij om het weer een beetje op orde te krijgen”, legt Anneke Stevens van Humanitas uit.
Voor mensen in nood is de hulp gratis. Om in aanmerking te komen voor de voedsel- en kledingbank wordt vooraf alleen een screening gedaan. Stevens: “Het is mooi dat mensen nu een herkenbare plek hebben waar ze binnen kunnen lopen met al hun vragen. Het is een laagdrempelige plek.”
‘Te zot voor woorden’
Oosting vult aan: “We zullen mensen nooit een dwingend advies geven, gelukkig niet. Maar we zijn wel het slotstuk waar mensen heen kunnen. Het is alleen eigenlijk te zot voor woorden dat het nodig is in Nederland.”
Niet alle activiteiten konden wachten tot de grote opening. Zo is de voedselbank voor pakketten sinds september bezig en ging de kledingbank open in de weken voor Kerst. “We hebben gewoon zoveel afnemers die gebruikmaken van ons, dat we niet heel lang gesloten konden zijn”, vertelt Noortje Welle van de kledingbank. “Zodra we konden zijn we open gegaan.”
Bron: © Josien Feitsma / RTV Drenthe